Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Για Τον Καρκίνο-http://www.anticancer.gov.gr

Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή: υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Έχει παρατηρηθεί ότι διάφοροι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν διαφορετικά επίπεδα των τύπων καρκίνου, και αυτά μεταβάλλονται με προβλέψιμο τρόπο. Οι ομάδες των μεταναστών αφήνουν γρήγορα πίσω τους τα επίπεδα καρκίνου της πατρίδας τους και μέσα σε μία γενιά εμφανίζουν τα μοντέλα καρκίνου της χώρας που τους φιλοξενεί.
Ο καρκίνος έχει μια γενετική συνιστώσα, η οποία δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
 
Τι είναι ο καρκίνος;



Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ομάδα περισσότερων από 200 είδη ασθενειών που επηρεάζουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς του σώματός μας. Σε γενικές γραμμές ο καρκίνος είναι μια αρρώστια των κυττάρων. Όλα τα διαφορετικά είδη καρκίνου ξεκινάνε με τον ίδιο τρόπο: οι γενετικές πληροφορίες που έχει το κάθε κύτταρο πάθουν κάποια βλάβη και το κύτταρο αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ασταμάτητα. Αυτή η νέα ομάδα κυττάρων που δημιουργείται σχηματίζει συχνά ένα πρήξιμο ή εξόγκωμα, που το ονομάζουμε «όγκο». Ο όγκος αυτός μπορεί να μεγαλώσει στη συνέχεια και να προκαλέσει ζημιά σε γύρω όργανα και ιστούς του σώματος. Μπορεί, επίσης, καρκινικά κύτταρα να φύγουν από τον αρχικό όγκο και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «μετάσταση».

Τι προκαλεί τον καρκίνο;

Η ανάπτυξη του καρκίνου είναι μια πολύπλοκη βιολογική διεργασία που δεν την έχουμε κατανοήσει πλήρως. Χάρη στην επιστημονική έρευνα, όμως, έχουμε ολοένα και περισσότερη γνώση για τη διαδικασία του καρκίνου. Οι ορμόνες, στοιχεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και κληρονομικές αλλαγές στο γενετικό υλικό ενός κυττάρου, είναι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των καρκίνων προκαλούνται από ένα και μοναδικό «ελαττωματικό» γονίδιο. Είναι, πλέον, γνωστό ότι ο κίνδυνος του καρκίνου επηρεάζεται, κυρίως, από παράγοντες στο περιβάλλον μας. Το κάπνισμα, ορισμένοι λοιμώδεις παράγοντες, η ακτινοβολία, κάποια φάρμακα, ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες και ρύποι, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου.

Το καλό είναι ότι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως είναι το τι τρώμε και πόσο αθλούμαστε, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, περίπου κατά 1/3. Οι έρευνες δείχνουν οι επιλογές που κάνουμε για το τι τρώμε και το πόσο δραστήριοι είμαστε κάθε μέρα, θα μας δώσουν όλα μαζί σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου σε όλα τα στάδια της ζωής μας, από την παιδική ηλικία μέχρι και τα γηρατειά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τις οδηγίες αυτού του φυλλαδίου και δεν καπνίζετε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο.
Προτάσεις για την πρόληψη του καρκίνου

Η πρόληψη του καρκίνου αφορά στο να έχουμε ισορροπία στη διατροφή μας και στον τρόπο ζωής μας.
Η απόλαυση του φαγητού και του ποτού με την οικογένεια και τους φίλους μας, είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή και οι συμβουλές που δίνονται σε αυτό το φυλλάδιο το έχουν λάβει αυτό υπόψη. Μην ανησυχείτε για τις περιστασιακές ατασθαλίες - όλοι χρειαζόμαστε μια λιχουδιά πού και πού. Το σημαντικό είναι να κάνουμε την υγιεινή διατροφή και την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς μας.

Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου κάνοντας μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο που τρώμε, στο πόσο δραστήριοι είμαστε και έχοντας κανονικό βάρος. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κάνουμε μικρές αλλαγές, σταδιακά.


Περισσότερα:http://www.anticancer.gov.gr/tips


(Πηγή:http://www.anticancer.gov.gr)